CV

Heleen Verleur is pianiste en componiste

Heleen studeerde klassiek piano aan het Hilversums Conservatorium.

Ze maakte muziekbegeleidingen bij kinderboeken (Het Engeltje & Het Duiveltje, Sjrek, Geheimen van een ex-heks/auteur Sanne de Bakker).

Het engeltje & het duiveltje

Het beroemde schaap Sjrek

Heleen zette gedichten op muziek, waaronder het Spaanse ‘Los Mozos de Monleon’ waarmee ze in 2013 in Spanje de eerste prijs won bij Hispa Song International (voice & piano): Los Mozos op Youtube

Ze componeerde haar stuk ‘Across’ voor het beroemde rietkwintet Calefax en won hiermee in 2009 de toegiften wedstrijd.

Je zou haar muzikale smaak kunnen omschrijven als fusion: klassiek met invloeden van jazz of wereldmuziek. Heleen schreef een serie ‘Piano Trios for Early Learners’ (piano, viool, cello) die in drie delen zijn uitgegeven bij Alfred UK. Haar Tango Trio werd in 2023 uitgevoerd in Amerika:

Recording from US

Heleen schreef voor strijkers, blazers (fagot, klarinet, saxofoon, blokfluit), zangstem, piano (ook 15-handig, 5-handig, 4-handig) en koor.

In opdracht van de International Suzuki Association for Recorder schreef ze in 2021 en 2022 een grote hoeveelheid composities voor blokfluit ensemble. Binnenkort verschijnt een boek met arrangementen voor blokfluit ensemble.

Met sopraan Renée Harp maakte ze de cd ‘I Carry your Heart’ die diverse keren op Concertzender te horen was.

Uitgevers van Heleen zijn Broekmans en van Poppel, Matching Arts, Donemus en Alfred. Bij Donemus zijn onder meer haar ‘Pianodieren’ voor piano 4-handig en 6-handig uitgegeven.

In 2022 werd zij geïnterviewd voor de podcast ‘Bach .. en nu?’ uitgezonden door de VPRO:

http://www.heleenverleur.org/2022/05/26/podcast-vpro/

Heleen doet ook vertelvoorstellingen op locatie. Tot voor kort was dit ‘George Sand en Chopin,’ inmiddels uitgevoerd in binnen- en buitenland. Haar nieuwe voorstelling ‘Domenico Scarlatti & Maria Barbara ging in 2023 in première en speelt inmiddels door het hele land:

Theatraal concert over Scarlatti

Haar variaties op een Oekraïens volksliedje werden in 2023 een aantal malen uitgezonden door zowel Concertzender als VPRO. Plyve Kacha:

Plyve Kacha bij Vrije Geluiden

In 2023 schreef zij voor de Dag van de Componist op 17 juni 2023 een driedelige compositie voor fagottiste Stefanie Liedtke: Ki 1, 2 en 3, begeleid door klankschaal.

Ook schreef zij voor de Dag van de Componist: ‘Intercity,’ een stuk voor 5 handen op 1 piano, te spelen op een aantal stationspiano’s in Nederland:

Intercity voor vijf handen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *