Theatraal concert Sand & Chopin

Poster Sand

Reserveren voor de voorstelling van 21 december 2018:
stuur een mail naar concerten@pianoverhuur.nl

In deze voorstelling krijgen jullie een kijkje in het leven van de componist Chopin en zijn spraakmakende vriendin: de schrijfster George Sand. De schrijfster is zelf op wonderlijke wijze aanwezig bij dit concert. Zij vertelt over haar ontmoeting en relatie met ‘Chip Chip’. Sand’s verhalen en de intense muziek van Chopin lijken je terug te brengen naar de 19e eeuw. Ook het thema vrouwen-emancipatie komt een beetje aan de orde, want Sand vond -als één van de eerste feministen- dat vrouwen dezelfde rechten hadden als mannen. Zij was dan ook een van de eerste schrijfsters die van haar pen kon leven.
Op zijn twintigste jaar kon Chopin plotseling niet meer terug naar zijn geliefde vaderland Polen, waar zojuist de opstand was neergeslagen door de Russen. Misschien heeft hij daarom wel zoveel Poolse Mazurka’s en Polonaises geschreven? Om het Mazurka-gevoel onder de knie te krijgen, krijgen mannen en vrouwen een muzikale opdracht..
Chopin hield niet zo van vogels, maar als hij wel van vogels had gehouden, hoe zou dit dan hebben geklonken? En wie was die componiste die een stuk in de geest van Chopin schreef, maar daar ook nog vogeltjes aan toevoegde, Sand’s lievelingsdieren: de ‘Danse des Oiseaux’? Tijdens het verblijf van Chopin en Sand op Majorca regende het onophoudelijk. Hier schreef Chopin zijn ‘Regendruppel prélude’. Bij het spelen van deze prélude is wel een vrijwilliger uit de zaal nodig!
Deze voorstelling gaat niet alleen over vrolijke dingen, toch heeft het programma een overwegend lichtvoetige ‘touch’, mede door de interactieve grapjes. De voorstelling is bedoeld voor iedereen vanaf 7 jaar.

Regie advies: Julia Bless
Uitvoering: Heleen Verleur
Info: www.heleenverleur.org

Sand in het Pianola Museum

Sand in het Pianola Museum

NB voor alle voorstellingen hieronder is het nodig vooraf te reserveren!
De voorstelling is te boeken via heleen.verleur@xs4all.nl of www.heleenverleur.org

Sand en Chopin/Datum/Waar
1. 1e try-out 8 april 2018 Zuidhal/Vierwindenhuis
2. 2e voorstelling (met Julia) 1 juli 2018 Alkmaar, studio Elke Merz
3. Frankrijk/Lavidalle 16 augustus Lavidalle
4. Office warming (alleen begin) 14 september Thermieq
5. Elke Merz (studio) 16 september Alkmaar
6. Leerlingenuitvoering (korte versie) 14 oktober Zuidhal Amsterdam
7. Binnenkant 28c 4 november Amsterdam, 17 uur
8. Janece Milos (studio) 9 november Amsterdam, 17 uur
9. Govert Flinkstraat 310 10 november Amsterdam, 17 uur
10. Prins Hendriklaan 24 16 november 2018, ± 19:30 uur (korte versie)
11. Pianola Museum 18 november Amsterdam, 17 uur
12. René van Beeck 21 december Amsterdam, piano’s, vleugels & podium, Pazzanistraat 17 Westergasfabriek concerten@pianoverhuur.nl
13. Kerkje Middelie 7 april 2019 Middelie nr.79
14. Atlas theater 14 april 2019 Emmen www.pianodagen.nl

Heleen/Sand

Heleen/Sand

Chopin en Sand: Het verhaal in de muziek

De voorstelling maakt gebruik van simpele, maar effectieve middelen. Nodig zijn: een vleugel/piano, en een geïnteresseerd publiek. Kleine attributen passen in een koffer dus er hoeft in de zaal weinig te worden voorbereid. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 7+. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld leerlingen met hun ouders. De voorstelling is geschikt voor ruimtes tot ongeveer vijftig stoelen. Te denken valt aan bibliotheken, muziekstudio’s, ed.

Bedacht, verteld en gespeeld door Heleen

Wat het publiek ervan vond:

“Ik en wij en heel veel andere mensen vonden het ook helemaal geweldig wat je deed, echt heel bijzonder! Nogmaals DANK!”
M. Lamark, bureau Thermieq, Amsterdam.

“De participatie van het publiek in de voorstelling vond ik heel leuk, heel verrassend, heel anders, verder ook de extra attributen, andere kleren etc.
Deze voorstelling heeft mij dichterbij de muziek van Chopin gebracht, het is erg fijn om de achterliggende gedachte te horen die Chopin had toen hij bepaalde stukken componeerde.
De voorstelling lijkt me geschikt voor een breed publiek omdat de voorstelling erg afwisselend is en daardoor veel mensen zal aanspreken.”

Christina Divendal te Alkmaar


“Was positief verrast door het begin met speeldoosje en daarna Sand’s opkomst. Daarbij natuurlijk de sterke mannenkleding en de gesproken tekst.
De afwisseling muziek/ tekst steeds over een bepaalde periode en ook haar krachtige spel was zeer boeiend. De inleving in de persoon, gaf mij een goed tijdsbeeld. Ik denk dat de voorstelling ook geschikt kan zijn voor scholieren. Ik heb er erg van genoten!”

L.M. te Alkmaar

“De voorstelling leefde, was toegankelijk en had ook humor.
Het begin vond ik heel verrassend, dat Sand zichzelf voorstelde en iets over haar speciale situatie in die tijd vertelde, dus waarom/waarin ze anders was dan de gewone vrouw. Dat vond ik wel heel goed, want daardoor realiseerde ik me ineens weer, waarom ze toen een buitenbeentje was.
De voorstelling maakte mij weer bewust van de achtergrond van Chopin’s Mazurka’s en Polonaises, dat was wel mooi; op een of andere manier leken ze wel meer te zeggen.
Sand/Heleen heeft een prettige stem: het was zeker prettig om naar haar te luisteren!”
E.M. te Alkmaar

Enkele reacties van de aanwezigen bij de try-out:

“Het was heel bijzonder. En wat heb je prachtig gespeeld.”

“Was was het fijn vanmiddag. Je speelde zo mooi..”

“Ik was ontroerd door je voorstelling. Vooral je opkomst als George Sand. En dan de speeldoos en je pianospel daarop. Dat roerde me tot tranen. Je was echt Sand voor mij en de verbinding met Chopin was zonder woorden voelbaar.”

“Het lijkt me heel leuk om met een aantal kinderen te komen.”

“Was erg leuk en de vertelling over Chopin zijn leven vond ik erg boeiend.”

“Ik was zeer geboeid door de levensloop. Je bracht het heel pakkend! En natuurlijk met prachtig pianospel! Heel erg leuk!”

“Heel erg leuk gedaan! Was heel interessant om dit verhaal te horen. Mooi verteld, mooi gespeeld.”

“Ik was erg geroerd door jouw moed en eerlijkheid en openheid in aangeven dat je iets doet buiten jouw comfort zone wat je heel graag wilt. Het was heel intrigerend.”

Schermafbeelding 2018-04-09 om 11.35.43

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>