Chopin en Sand uit de koffer

Van de onderstaande voorstelling heb ik afgelopen zondag 8 april 2018 een try-out gedaan in Amsterdam. Het ging goed, zeker voor de eerste keer. Met het acteren zou ik nog graag meer ervaring willen opdoen voordat ik de voorstelling wil aanbieden aan een muziek/theaterbureau, wat mijn plan is. In de toekomst wil ik zo verschillende componisten afgaan. Het thema is de componist met zijn/haar geliefde en het verhaal achter de muziek. De voorstelling maakt gebruik van simpele, maar effectieve middelen. Nodig zijn slechts een vleugel/piano en een geïnteresseerd publiek. Kleine attributen passen in een koffer dus er hoeft in de zaal weinig te worden voorbereid. De voorstelling is bedoeld voor iedereen vanaf zeven plus. Je kunt bijvoorbeeld denken aan leerlingen samen met hun ouders? De voorstelling is geschikt voor ruimtes tot ongeveer vijftig stoelen. In deze fase van ervaring opbouwen, kom ik voor vijftig euro de voorstelling spelen, exclusief reiskomsten. Voor meer dan een uur reizen van Amsterdam reken ik vijfenzeventig euro exclusief reiskosten.

De voorstelling is te boeken via heleen.verleur@xs4all.nl

Heleen/Sand

Heleen/Sand

Chopin en Sand: Het verhaal in de muziek

In deze interactieve muziekvoorstelling van iets langer dan 45 minuten wordt het levensverhaal van Chopin verteld, door de ogen van zijn vriendin George Sand. Vanwege de magie van het speeldoosje met de melodie ‘Tristesse’ (Etude Op 10 no 3) in de klankkast van de vleugel/piano, kan Sand ineens ook piano spelen. Dit doet zij samen met het speeldoosje, dat door een kind uit de zaal bespeeld wordt.
Op zijn twintigste jaar kon Chopin plotseling niet meer terug naar zijn geliefde vaderland Polen, waar zojuist de opstand was neergeslagen door de Russen. Misschien heeft hij daarom wel zoveel Poolse Mazurka’s en Polonaises geschreven? Om het Mazurka-gevoel onder de knie te krijgen, worden mannen en vrouwen verdeeld: mannen stampen de derde tel, vrouwen klappen de 2e tel. Hierop wordt Mazurka Op 7 No 5 in C ingezet.

Schermafbeelding 2018-04-09 om 11.36.31

Voor zijn geliefde Maria Wodzinska schreef Chopin de beroemde afscheidswals Op 69 No 1 in As. Hij heeft haar daarna nooit meer teruggezien.
Bij de Polonaise Op 26 No 1 in cis wordt men gevraagd te luisteren naar het verhaal in de muziek. Wat horen we terug in deze Polonaise (niet te verwarren met de hossende carnavalsdans) als je denkt aan wat Chopin heeft meegemaakt?
Chopin hield niet zo van vogels, maar als hij wel van vogels had gehouden, hoe had dat dan geklonken? Een kind uit de zaal wordt uitgenodigd met de ‘Audubon Bird Call’ vogelgeluiden te produceren, terwijl Heleen ‘Danse des Oiseaux’ speelt (eigen arrangement van ‘de Vogeltjesdans’ in de stijl van Chopin).
Tijdens hun verblijf op Majorca regende het onophoudelijk. Hier schreef Chopin zijn ‘Regendruppel Prélude’. Welk kind/volwassene in de zaal wil deze ‘regendruppel’ vertolken? Samen met Sand wordt deze Prelude gespeeld. Een kind kan de was doen: zelfs een kind dat nog geen piano kan spelen, kan de druppel zijn!
De Wals Op.64 No 2 in cis en de Prélude Op.28 in b waarbij je aan het eind nog net Chopin’s hart hoort kloppen, besluiten dit concert. En passant komt er nog flink wat geschiedenis langs, en een thema als vrouwenemancipatie.
Deze voorstelling gaat niet alleen over vrolijke dingen, toch heeft het programma een overwegend lichtvoetige ‘touch’, mede door de interactieve grapjes.

De voorstelling maakt gebruik van simpele, maar effectieve middelen. Nodig zijn: een vleugel/piano, en een geïnteresseerd publiek. Kleine attributen passen in een koffer dus er hoeft in de zaal weinig te worden voorbereid. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 7+. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld leerlingen met hun ouders. De voorstelling is geschikt voor ruimtes tot ongeveer vijftig stoelen. Te denken valt aan bibliotheken, muziekstudio’s, ed.

Bedacht, verteld en gespeeld door Heleen

Enkele reacties van de aanwezigen bij de try-out:

“Het was heel bijzonder. En wat heb je prachtig gespeeld.”

“Was was het fijn vanmiddag. Je speelde zo mooi..”

“Ik was ontroerd door je voorstelling. Vooral je opkomst als George Sand. En dan de speeldoos en je pianospel daarop. Dat roerde me tot tranen. Je was echt Sand voor mij en de verbinding met Chopin was zonder woorden voelbaar.”

“Het lijkt me heel leuk om met een aantal kinderen te komen.”

“Was erg leuk en de vertelling over Chopin zijn leven vond ik erg boeiend.”

“Ik was zeer geboeid door de levensloop. Je bracht het heel pakkend! En natuurlijk met prachtig pianospel! Heel erg leuk!”

“Heel erg leuk gedaan! Was heel interessant om dit verhaal te horen. Mooi verteld, mooi gespeeld.”

“Ik was erg geroerd door jouw moed en eerlijkheid en openheid in aangeven dat je iets doet buiten jouw comfort zone wat je heel graag wilt. Het was heel intrigerend. Af en toe zocht je nog naar de stijl en woorden, maar dat hinderde niet.”

Schermafbeelding 2018-04-09 om 11.35.43

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>