Familieconcert Sand & Chopin

Schermafbeelding 2018-05-16 om 19.07.08

Sand & Chopin: het verhaal achter de muziek

In deze voorstelling krijgen jullie een kijkje in het leven van de componist Chopin en zijn spraakmakende vriendin: de schrijfster George Sand. De schrijfster is zelf op wonderlijke wijze aanwezig bij dit concert. Zij vertelt over haar ontmoeting en relatie met Chopin.
Sand’s verhalen en de intense muziek van Chopin lijken je terug te brengen naar de 19e eeuw. Ook het thema vrouwen-emancipatie komt een beetje aan de orde, want Sand was een van de eerste vrouwen die voor zichzelf de rechten opeisten die mannen aan zichzelf hadden voorbehouden. Zij was dan ook een van de eerste schrijfsters die van haar pen kon leven
Op zijn twintigste jaar kon Chopin plotseling niet meer terug naar zijn geliefde vaderland Polen, waar zojuist de opstand was neergeslagen door de Russen. Misschien heeft hij daarom wel zoveel Poolse Mazurka’s en Polonaises geschreven? Om het Mazurka-gevoel onder de knie te krijgen, worden mannen en vrouwen verdeeld: mannen stampen de derde tel, vrouwen klappen de tweede.
Chopin hield niet zo van vogels, maar als hij wel van vogels had gehouden, hoe zou dit dan hebben geklonken? Publiek uit de zaal wordt uitgenodigd met de ‘Audubon Bird Call’ vogelgeluiden te produceren, terwijl Heleen ‘Danse des Oiseaux’ speelt (Heleen’s eigen arrangement van ‘de Vogeltjesdans’ in de stijl van Chopin).
Tijdens hun verblijf op Majorca regende het onophoudelijk. Hier schreef Chopin zijn ‘Regendruppel Prélude’. Welke vrijwiller wil deze ‘regendruppel’ vertolken? Samen met Sand wordt de Prélude gespeeld. Ook als je nog geen piano kunt spelen, kun je al druppel zijn! Deze voorstelling gaat niet alleen over vrolijke dingen, toch heeft het programma een overwegend lichtvoetige ‘touch’, mede door de interactieve grapjes. De voorstelling is bedoeld voor iedereen vanaf 7 jaar.

Regie advies: Julia Bless
Uitvoering: Heleen Verleur
Info: www.heleenverleur.org

De voorstelling is te boeken via heleen.verleur@xs4all.nl of www.heleenverleur.org

Heleen/Sand

Heleen/Sand

Chopin en Sand: Het verhaal in de muziek

De voorstelling maakt gebruik van simpele, maar effectieve middelen. Nodig zijn: een vleugel/piano, en een geïnteresseerd publiek. Kleine attributen passen in een koffer dus er hoeft in de zaal weinig te worden voorbereid. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 7+. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld leerlingen met hun ouders. De voorstelling is geschikt voor ruimtes tot ongeveer vijftig stoelen. Te denken valt aan bibliotheken, muziekstudio’s, ed.

Bedacht, verteld en gespeeld door Heleen

Enkele reacties van de aanwezigen bij de try-out:

“Het was heel bijzonder. En wat heb je prachtig gespeeld.”

“Was was het fijn vanmiddag. Je speelde zo mooi..”

“Ik was ontroerd door je voorstelling. Vooral je opkomst als George Sand. En dan de speeldoos en je pianospel daarop. Dat roerde me tot tranen. Je was echt Sand voor mij en de verbinding met Chopin was zonder woorden voelbaar.”

“Het lijkt me heel leuk om met een aantal kinderen te komen.”

“Was erg leuk en de vertelling over Chopin zijn leven vond ik erg boeiend.”

“Ik was zeer geboeid door de levensloop. Je bracht het heel pakkend! En natuurlijk met prachtig pianospel! Heel erg leuk!”

“Heel erg leuk gedaan! Was heel interessant om dit verhaal te horen. Mooi verteld, mooi gespeeld.”

“Ik was erg geroerd door jouw moed en eerlijkheid en openheid in aangeven dat je iets doet buiten jouw comfort zone wat je heel graag wilt. Het was heel intrigerend. Af en toe zocht je nog naar de stijl en woorden, maar dat hinderde niet.”

Schermafbeelding 2018-04-09 om 11.35.43

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>