Snuffeldag 12 april 2014 CKVA

Zaterdag as is er een zogeheten “snuffeldag” op ons CKVA (Coöperatie Kunstzinnige Vorming Almere). CKVAlmere
Er komen dan 12 groepjes kinderen tussen de 7 en de 11 jaar kijken bij allerlei verschillende instrumenten. Grootte van de groepen is tussen de 6 en 8 kinderen, en je hebt als docent 10 minuten per groepje om de kinderen iets mee te geven over het instrument.
Het blijft altijd een compromis: wat wil ik bereiken in 10 minuten. De makkelijkste weg is om met één of ander popliedje te komen .. zullen ze onmiddellijk leuk vinden. Maar ik wil ze ook graag uitdagen .. iets aanbieden wat ze misschien verder nooit doen of hebben gedaan. Bijvoorbeeld componeren. In een eigentijds idioom.

Snuffelen: altijd leerzaam!
Snuffelen: altijd leerzaam!

In mijn kast staat nog een ontzettend leuk boekje: uit het Noors vertaald ‘Op volle zee’ (met dank aan pianodocente Liesbeth Spits voor het vertalen en het op Nederlands grondgebied brengen ;-)). Hierin staan 36 composities van hedendaagse Skandinavische componisten. Veelal is de toonhoogte en het ritme globaal aangegeven: je hoeft dus niet al noten te kunnen lezen om ze te spelen. De stukken zijn bedoeld ’ter inspiratie’ en nodigen uit om zelf te improviseren/componeren.

Mijn ervaring is dat kinderen vaak heel erg open staan voor hedendaags klassiek, terwijl volwassenen soms de neiging hebben om hun vingers in de oren te stoppen als ze een paar dissonante (“valse”) klanken horen.
Het lijkt me spannend om met deze groepjes kinderen aan de slag te gaan.
Ook al hebben we maar heel kort de tijd: ik ben al tevreden als we een paar maten van elk stuk kunnen doen. En als ze het leuk vinden. En welk stuk ik doe, laat ik afhangen van welke groep. Om ze wat extra te stimuleren, maak ik audio opnames. De mooiste opnames zet ik op mijn blog.

Ik citeer Mats Persson (geb.1943) pianist met eigentijdse muziek als specialiteit. Zijn boodschap aan de leerling die zijn stukken gaat spelen: “Zie deze stukken niet als kant en klare muziek. Ze zijn meer een begin – voor jou. Je kunt een stuk naar believen variëren. Je kunt delen van verschillende stukken samenvoegen tot een nieuwe compositie, misschien ook je eigen ideeën erin verwerken .. en je kunt ook zelf een helemaal een nieuw stuk maken.”

Vier stukken zijn extra geschikt om met beginners te doen: Bruine Beer van Ruth Bakke, Wolken II van Mats Persson, Marsbewoners van Snorri Sigfús Birgisson en Schemering van Ruth Bakke.

Verklaring van de tekens
Verklaring van de tekens

Hieronder volgen de stukken die ik van plan ben te doen:

Bruine Beer blz.1
Bruine Beer blz.1
Bruine Beer blz2
Bruine Beer blz2

Marsbewoners
Marsbewoners
Schemering blz1
Schemering blz1
Schemering blz2
Schemering blz2
Wolken blz1
Wolken blz1
Wolkenblz2
Wolkenblz2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *