Spiegelingen

Dit notenboek dat ik onlangs heb geschreven is voortgekomen vanuit een behoefte in mijn eigen pianopraktijk. Er bestaat al veel op dit gebied. Maar bij de meeste beginnersboekjes begint het lezen met één sleutel (Bartók’s Microkosmos is hierop overigens een prettige uitzondering). Natuurlijk, anders is het teveel informatie tegelijkertijd. De notenbalk is echter de perfecte spiegeling van je handen, want de afstanden vanaf de midden C zijn perfect symmetrisch gespiegeld (zie blz. 6). Als je allebei je duimen op de midden C hebt, en je vingers staan mooi naast elkaar met op elke toets een andere vinger, dan staan “vanzelf” je pinken een kwint hoger/lager. Laat dat nou net de noot zijn waar de sleutels naar genoemd zijn?

Omdat het lastig is twee balken tegelijk te lezen, start de beginnende pianist vaak met één balk, meestal voor de rechterhand. Maar hoe leuk is het, als je andere hand dan gewoon “mee kan liften”? Want motorisch is het niet zó ingewikkeld om met twee handen te spelen. Mits je handen hetzelfde doen. In spiegelbeeld! De meeste mensen vinden dit heel leuk om te doen, en motorisch is het niet veel moeilijker als je dezelfde vingers gebruikt.

Voorbeeld uit ‘Spiegelingen’

Twee duimen op één (midden C) toets is niet een toppunt van pianistisch gemak. Maar als je je duimen een beetje ‘boven’ elkaar zet, is dit probleem zo opgelost. Je ziet als het ware de notenbalk voor je ‘ontrollen’.

Zelfs al “lees” je maar één hand, doordat het steeds gespiegeld wordt, krijgt de andere hand spelenderwijs in de gaten dat ‘onder water’ (F-sleutel) eigenlijk alles gespiegeld wordt wat boven water (G-sleutel) gebeurt. Dat die twee balken iets met elkaar te maken hebben! In elk geval is het een goede truc om groepjes noten (posities) te onthouden. Als dat lukt, is mijn opzet al bereikt.

De ritmes zijn expres simpel gehouden met alleen hele, halve en kwartnoten. De maatsoort is altijd dezelfde, vandaar dat ik maar één keer een vierkwartsmaat heb genoteerd. Alle aandacht kan hierdoor naar de toonhoogte verschillen kan gaan. Ik heb niet erg mijn best gedaan om “mooie” stukken te schrijven, het zijn gewoon maar oefeningen om de noten te leren onthouden.

Het boek kost 12 euro (exclusief portokosten) en kan worden besteld via: heleen.verleur@xs4all.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *