Vingerzettingen uitzoeken

In deze blog geef ik wat tips over het vinden van de juiste vingerzettingen. Bij het pianospelen zijn vingerzettingen van levensbelang, zonder goede en consequente vingerzetting wordt de kans op succes sterkt verkleind. Het is hetzelfde als met autorijden: als je nog moet nadenken over hoe de koppeling werkt, heb je geen tijd om op het verkeer te letten.

Wat zijn goede vingerzettingen?

  1. de vingerzetting staat ten dienste van de muziek, en houdt rekening met fraseringsbogen (legato). Dus alles wat onder één boog staat, dient te kunnen worden gebonden met je (verschillende) vingers.
  2. de verdeling van je vingers is zoveel mogelijk in proportie. Dus als je bv met rechts een akkoord F-a-c-f speelt, doe je dat met 1-2-3-5, en niet met bv 1-2-4-5
  3. je probeert zoveel mogelijk verschillende vingers te gebruiken, tenzij het niet anders kan
  4. je houdt rekening met wat er nog gaat komen en waar het vandaan komt
  5. als een passage weer terugkomt, doe je zoveel mogelijk hetzelfde zodat het goed in je motorisch geheugen komt te zitten
  6. om de vingerzetting van gebroken akkoorden te vinden, kun je proberen de vingers tegelijk te spelen. Je voelt dan beter aan de spreiding van je vingers of je de juiste gebruikt.

(wordt vervolgd)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *