Mantelzorg voor huisdier

Drie weken geleden werd onze kat Bella opgenomen bij een spoedkliniek in Zwanenburg. Ze had vocht in en om haar longen en ademde dus moeilijk. Volgens de dierenkliniek die ik aan de lijn had, zou ze kunnen stikken. Dus op een avond om 21 uur reden mijn twee dochters en ik naar Zwanenburg. Bella werd twee dagen lang aan allerlei onderzoeken onderworpen. Het leverde niet veel op, ze kwam er iets minder benauwd vandaan maar ze at niet meer en was een schim van zichzelf. Volgens de dierenarts liet ze zich niet behandelen, vandaar dat ze een roesje had gekregen tijdens het onderzoek maar daar was ze niet goed uitgekomen. Ze blijkt een vergrote hartkamer te hebben. Maar medicatie moet worden afgesteld op een hartecho, die nu niet gemaakt kon worden omdat er geen geschikte arts was (hartecho artsen zijn zeldzaam) en omdat ze te zwak was.

Inmiddels zijn we drie weken later. Superaardige en heldere dierenarts aan huis heeft ons goede adviezen gegeven. Sinds twee weken spuiten we om de twee uur 5 ml kattenvoer met een spuitje in haar bek, want ze eet nog steeds heel weinig. Het enige wat ze graag eet -maar dan ook mondjesmaat- is Felix Party Mix, wat we haar dan ook royaal geven (wordt niet gesponsonsord door Felix ;)) Elke dag krijgt ze ’s ochtends en ’s avonds twee medicijnen in haar bekje gestopt: Vetmedin voor het hart, Furosemide om het vocht af te drijven, en om de drie dagen nog een andere om de eetlust op te wekken (Mirtazipine) wat het nog niet echt goed doet .. Ik heb inmiddels geleerd hoe ik dit het beste kan doen: zittend op mijn hurken, met Bella tussen mijn benen zodat ze geen kant opkan. Dan met één hand haar bekje open, de andere het medicijn snel zo ver mogelijk haar keeltje. Dochters helpen ook flink met bijvoeding als ik aan het werk ben. As maandag wordt er een hartecho gemaakt én een longfoto. We hopen dat ze dan weer opknapt. Er moet wel veel gebeuren, want het gaat momenteel niet echt vooruit. Ze is een kilo afgevallen, een kwart van haar lichaamsgewicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *