Vrouwelijke componisten

Het boek ‘Vrouwelijke componisten’ is geschreven door Renée Berthe de Graaf. In dit superinteressante boek passeren vele bijzondere vrouwen de revue, bekende en (voor mij) minder bekende.. Ik noem er een paar: Kassia (Byzantijnse abdis), Hildegard von Bingen, Pauline Viardot-Garcia (overigens goede vriendin van Chopin), Alma Mahler, Galina Oestvolskaja. Het begint in het Byzantijnse rijk en het besluit met slechts twee (levende) Nederlandse componistes: Sylvia Maessen en ik. Natuurlijk zijn er heel veel Nederlandse én niet-Nederlandse componistes níet genoemd, in het boek, zoals Mayke Nas, Joke Kegel, Rieteke Hölscher (zo kan ik nog wel even doorgaan) maar ik snap ook dat als iedereen wordt genoemd het boek niet meer in de kamer zou passen. Dus ik ben nu gewoon maar vereerd en blij, zonder me schuldig te voelen. Dankjewel, Renée Berthe de Graaf! Het is voor 12,95 te bestellen bij onder meer Libris.nl.

Schermafbeelding 2018-10-24 om 11.50.48

Link naar Libris om te bestellen

In de woorden van de auteur:
Onbekend maakt onbemind – een veel gebruikt spreekwoord – geldt zeker voor vrouwelijke componisten. Dit boek is een zoektocht door de eeuwen heen naar die onbekende kunstenaressen, die het verdienen met hun composities uit de nevelen der onbekendheid naar voren te treden. Op deze reis, beginnend in de Byzantijnse tijd tot in onze dagen, zullen wij componerende vogels van diverse pluimage tegenkomen. Dames, die niet op hun mondje gevallen zijn b.v. Kassia, bijna keizerin van het Byzantijnse rijk geworden, als ze de keizer niet stevig van repliek had gediend; een Engelse componiste, suffragette bovendien, die in het gevang heeft gezeten. Er zijn componistes die succes hebben gehad, ook dames met een trieste levensloop, er is van alles wat. Wij nemen een kijkje bij keizers, koningen, vorstelijke hoven, bij burgers, we komen in kloosters, met musicerende en componerende nonnen, maar die ook rebelleren tegen kerkelijke autoriteiten! Wij verkeren in artistieke kringen; daar ontmoeten wij niet alleen grote namen uit de muziekgeschiedenis, maar ook dichters, schrijvers, schilders, ga zo maar door. De tocht gaat kriskras door Europa, ook de Verenigde Staten wordt bezocht, om te eindigen met twee hedendaagse Nederlandse componistes.
Hopelijk is dit interessant genoeg om kennis te maken met deze kunstenaressen. Zij verdienen het!

Hoofdstuk Heleen screenshot 1
Hoofdstuk Heleen screenshot 1
Hoofdstuk Heleen Verleur screenshot 2
Hoofdstuk Heleen Verleur screenshot 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *