Intuïtie

Intuïtie

Hoe komt het dat je soms heel sterk het gevoel kunt hebben dat je iets niet of juist wél moet doen. Je hebt er geen bewijzen voor, maar je weet op één of andere manier dat je beter niet deze trein maar de volgende kunt nemen. Er waren mensen die op elf september niet gingen werken in het World Trade Center in New York. Of iemand kijkt even omhoog en plotseling valt een emmer naar beneden zodat hij nog net een stap opzij kan doen. Bovengenoemde voorbeelden zijn allebei direct te “bewijzen”. Er vlogen bij het WTC die dag helaas vliegtuigen naar binnen. Er wás een emmer.. Maar soms is het lasti-ger om aan te tonen en je moet erg oppassen dat je omgeving je serieus blijft nemen. Sommige mensen worden er wat lacherig van. Ook is het belangrijk jezelf goed te blijven waarnemen, want in hoe-verre speelt je ego hierbij een rol? Het zou kunnen zijn dat je iets “ziet” aankomen omdat het jou toevallig goed uitkomt. Hoe dat bij jezelf zit kan alleen jij weten, door bijvoorbeeld te mediteren, de gedachten die langskomen te observeren en te checken. Zelf vind ik het moeilijk om een voorbeeld te geven van iets waarbij mijn intuïtie een belangrijke rol speelde, omdat het zich bijna op een ander niveau afspeelt. Ik zou niet kunnen zeggen waarom ik op internet nu juist bij die website van een centrum terechtkom waarbij ik een cursus ga doen die mijn leven een andere wending geeft. Je zou je kunnen afvragen of ik dat bij een ander centrum niet ook zou hebben gehad. Ik denk van niet, hoewel ik het niet kan bewijzen.. Ondanks het grote aanbod van allerlei cursussen, kwam ik juist bij deze uit en het was precies wat ik zocht.
Er zijn mensen die vinden dat je alles met logica en nuchter verstand moet beredeneren. Logica en verstand zijn belangrijk, maar ik denk dat de rol van deze vaardigheden soms wordt overschat. Voor mijn gevoel speelt intuïtie, of gevoel, een even belangrijke rol als verstand. Overigens: juist geniale wetenschappers, zoals Einstein en Newton, voeren voor een deel op intuïtie. Ik durf te wedden dat ook natuur-kundige Robbert Dijkgraaf zijn intuïtie gebruikt om tot bepaalde op-lossingen te komen. Beeldend kunstenaars en musici, en de meeste andere kunstenaars, zetten tijdens het creatieve proces voornamelijk hun rechterhersenhelft in. De linkerhersenhelft, de cognitieve, speelt dan de rol van observator die achteraf checkt of het wel “klopt” wat de andere heeft bedacht. Het is heilzaam om allebei je helften te ge-bruiken. Dat doe je bijvoorbeeld bij piano spelen. Helaas wordt er op veel scholen vooral de nadruk gelegd op de linkerhelft. Het denken wordt belangrijker geacht dan het “voelen” of de intuïtie.
Een postduif heeft geen routeplanner om op zijn adres van bestem-ming te komen. Hij voelt intuïtief aan hoe hij weer thuis kan komen. Overigens wordt van steeds meer dieren vastgesteld dat ze kunnen “plannen”. Plannen is een eigenschap die meestal aan mensen wordt toegeschreven. Maar ook sommige apen en zelfs vogels schijnen al te kunnen denken over morgen. Is dit nu denken of voelen? Ik zou die hele tegenstelling willen opheffen: laten we afspreken dat we voor-taan voelen met ons hoofd en denken met ons hart.

Deze column komt het uit boekje ‘Perseïden’ (Vallende sterren) te bestellen via heleen.verleur@xs4all.nl

Perseïden cover
Perseïden cover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *