Premiere ‘Pianodieren’ in Groningen

Schermafbeelding 2017-04-10 om 12.58.42

Jubileumeditie Groninger Pianofestival bij VRIJDAG

Artikel is geplaatst door Marc Jansen op 08-04-2017 – 17:28
GRONINGEN – De concertzaal van VRIJDAG in Groningen is vrijdag 14 en zaterdag 15 april toneel van de tiende editie van het Groninger Pianofestival. Dit festival is georganiseerd door Stichting Muziek Atelier in samenwerking met VRIJDAG en het Prins Claus Conservatorium. Drijvende kracht achter het festival is initiator en organisator Joëlle Doll in samenwerking met Grietje Meter.

Tijdens het Groninger Pianofestival spelen en studeren twee keer veertig leerlingen een dag onder leiding van vijf pianodocenten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Suzukimethode, een methode ontwikkeld door dr. Shinichi Suzuki uit Japan.

Suzukimethode

Kinderen komen in deSuzukimethode al vanaf hun derde jaar op een speelse en natuurlijke wijze met muziek in aanraking. Uitgangspunt van dr. Suzuki is dat alle kinderen in staat moeten worden gesteld hun muzikaliteit naar vermogen te ontwikkelen. Deze manier van leren is vergelijkbaar met de wijze waarop een kind leert spreken.

Met de Suzukimethode wordt het gehoor aangescherpt, het geheugen getraind en de motoriek ontwikkeld. Deze benadering vereist een intensieve ouderparticipatie. De ouders begeleiden hun kinderen actief tijdens het Groninger Pianofestival.

Workshops

De deelnemers krijgen dus les volgens de Suzukimethode. Deze lessen worden afgewisseld met workshops orgel, muziek en illustratie, oude dans en muziek.

Voor beginners is een speciaal programma van een halve dag samengesteld. Vergevorderde leerlingen volgen masterclasses van onder anderen Robert Harris en Gerben Makkes van der Deijl.

Pianodieren

Heleen Verleur heeft speciaal voor deze jubileumeditie, in opdracht van het Groninger Pianofestival, een stuk gecomponeerd voor vijftien pianisten op vijf piano’s, getiteld: ‘Pianodieren’.

Aan het einde van de dag treedt elke deelnemer in verschillende bezettingen op in een slotconcert. ‘Pianodieren’ gaat in première tijdens het slotconcert van zaterdag 15 april.

Stichting Piamore

Speciaal voor deze jubileumeditie heeft Stichting Piamore een piano ter beschikking gesteld die beschilderd zal worden door alle deelnemers, onder leiding van illustrator Charles Michels. De piano krijgt een mooie plek in de stad Groningen.

Slotconcerten

Beide slotconcerten beginnen om 17.00 uur. Entree: gratis. Het aantal beschikbare plaatsen is echter beperkt. Reserveren: groningerpianofestival@hotmail.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *