Dirigente Marin Alsop over muziek

Vandaag stond er een mooi interview in Trouw met één van de weinige vrouwelijke dirigenten van deze tijd: Marin Alsop (New York, 1956). Zij legt uit waarom er zo weinig vrouwelijke dirigenten zijn (de orkestwereld is vrij conservatief) en ze zegt iets heel moois over muziek en educatie:
“Toen ik jong was, was muziek voor mij een vlucht, een veilige plaats waar ik mezelf kon zijn, waar ik mijn emoties kon uiten op een veilige manier. Ook een plek waar ik bevestigd werd. Ik kon trots zijn op mezelf en zelfvertrouwen ontwikkelen. Ik zie dat terug bij de jonge mensen met wie ik werk. Muziek leerde me levenslessen: over mezelf motiveren, over volhouden en niet opgeven, dingen die heel belangrijk zijn om een succesvol leven te hebben. Muziek heeft de kracht om volwassenen (NB ik denk ook kinderen! Heleen) innerlijke rust te bieden, om ze op hun gemak te stellen, op een manier waarop woorden dat niet kunnen. In Brazilië vindt de regering dat ieder kind muziek moet maken, of in in ieder geval die kans moet krijgen, want muziek promoot tolerantie en vrede. Ik denk dat dat een ongelofelijk visionaire manier is van kijken naar kunst.”

Trouw ‘De Verdieping’ dinsdag 17 februari 2015

Dirigente Marin Alsop
Dirigente Marin Alsop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *