Pianiste Alice Herz-Sommer op 110-jarige leeftijd overleden

Alice Herz-Sommer, de oudste overlevende van de Holocaust, is op 110-jarige leeftijd overleden in Londen. Dat meldde de Israëlische krant Ha’aretz zondag op Twitter en is door haar schoondochter bevestigd.

Volkskrant artikel

Herz-Sommer stierf in een ziekenhuis waar ze vrijdag was opgenomen. Een documentaire over haar leven ‘The Lady in Nummer 6’ is genomineerd voor beste korte documentaire bij de Acedemy Awards volgende week.

Herz-Sommer Youtube

Alice Herz-Sommer op 110-jarige leeftijd
Alice Herz-Sommer op 110-jarige leeftijd

Alice toen ze jonger was
Alice toen ze jonger was

Herz-Sommer werd in de Tsjechische hoofdstad Praag geboren en was pianiste. Tijdens de Tweede Wereldoorlag zat ze in het concentratiekamp Theresienstadt. Haar toewijding aan de piano en haar zoon hebben haar door de kampjaren gesleept, zo zei ze zelf.

Ze behoorde samen met haar zoon Stephan tot de minder dan 20.000 joden die na de oorlog door het Sovjetleger werden bevrijd uit het beruchte kamp. Naar schatting 140.000 joden werden naar Theresienstadt gebracht, van wie er 33.430 daar stierven. Zo’n 88.000 kampbewoners werden naar Auschwitz en andere vernietigingskampen gebracht, waar de meesten om het leven werden gebracht. Haar man en moeder overleefden de oorlog niet.

Toch wilde ze zich vooral de mooie dingen herinneren. Het plezier in het maken van muziek hield veel mensen in het kamp op de been. ‘De concerten waren voor de mensen in het kamp ons voedsel. Door het maken van muziek werden we in leven gehouden’, zo zei ze ooit.

Haar zoon, die zijn naam na de oorlog veranderde in Raphael, maakte carrière als concertcellist. Hij stierf in 2001.
23/02/14 − bron: AP, ANP, Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *