Concertlezing Marcel Worms 9 februari jl

Zondag 9 februari jongstleden was er een concertlezing van Marcel Worms in OBA Amsterdam-Centrum. Schrijfster Marja Vuijsje vertelde over haar Joodse familie die zich -zoals talrijke Joodse familie’s- in de periode tussen de twee wereldoorlogen steeds meer wereldburger ging voelen en de synagoge minder vaak bezocht. Marja vertelde zo beeldend, dat het publiek zich zonder moeite kon inleven in haar talrijke beelden en sfeerbeschrijvingen van hoe de Amsterdamse Waterloopleinbuurt er voor de oorlog uitzag. Marja’s eigen vader had gezeten in Theresienstadt, dit was het modelkamp waarin Duitsland de schijn ophield dat het goed toeven was in de Duitse kampen.

Marcel Worms aan de piano tijdens de concertlezing op 9 februari jl
Marcel Worms aan de piano tijdens de concertlezing op 9 februari jl

Marcel Worms speelde prachtige en veelal even swingende als melancholische muziek van onder meer Szymon Laks, Dick Kattenburg, Leo Smit, Viktor Ullmann en Gershwin. Veel van de componisten op het programma hebben WOII niet overleefd: zij stierven in een concentratiekamp (Smit, Ullmann, Kattenburg).
Toch was dit programma allerminst zwaar op de hand. Integendeel: de opgewektheid van Marja vermengde zich met de hoop en de warme jazzklanken van de composities.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *