Zo zou het gegaan kunnen zijn

Een halve meter boeken lezen over de componist van wie zo weinig bekend is. Het dikste boek ‘A Famous Harpsichordist’s Study of the Life, Times, and Works of One of the Greatest Composers for His Instrument’ van Ralph Kirkpatrick waar zo’n beetje om de zin staat (in het Engels): “Zo zou het gegaan kunnen zijn.”

Nog meer lezen over de castraat Farinelli, waar Scarlatti zo intensief mee samen moet hebben geleefd .. ze kwamen allebei uit Napels. Een koning die zo gek was als een deur. Psychologische feiten die veelzeggend zouden kunnen zijn: waarom laat iemand een document opstellen om zich onafhankelijk van zijn vader te maken? Zegt dat iets over de verhouding vader en zoon? Waarom is er maar één portret van Scarlatti?

Zijn al zijn Sonates voor koningin Maria Barbara geschreven? Of heeft Maria er misschien ook één geschreven?

Waar zijn zijn originele partituren gebleven? Wat een geluk dat Farinelli in elk geval de kopieën heeft meegenomen. Waar zijn zijn originele partituren gebleven? Stel je voor: het heeft maar een haar gescheeld of we hadden nooit van de muziek van Scarlatti gehoord.

Meer ga ik natuurlijk niet verklappen. Ook niet wat Farinelli elke avond in de slaapkamer van koning Filips V deed. Je gaat het horen als je naar mijn vertelconcert komt. Try-outs in april en mei. Data volgen.

Regie advies: Julia Bless

Pruik: Andrea Palm

Domenico Scarlatti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *