Reacties & interviews

Enkele reacties op Heleen’s eerdere werk:

Vertelconcert ‘Scarlatti & Maria Barbara’ 11.2.2024 bij Vrijburcht: “Het was geweldig goed gedaan Heleen, we hebben genoten en veel geleerd over Scarlatti en hoe het toeging aan het Portugese en Spaanse hof.”

 “Ik vond het erg mooi Heleen, prachtig verhaal en prachtige muziek, soms stukjes van een sonate wat heel beeldend werkte. Ontroerend toen je vertelde dat na de dood van koning en koningin het muziekleven voorbij was…”

“Gisteren heb ik genoten van je voorstelling. Heel creatief in elkaar gezet. Mooi inkijkje in de geschiedenis. En heel verfijnd gespeeld. Je pruik was geweldig.  Ook de zaal had sfeer.”

Ronn Yedidia (New York) over Inval (tekst Remco Campert, sopraan Renée Harp) “Stunning!! So deeply touching. Special soul and musician there!!”

Janneke Koetsier (pianiste/pianodocente Alkmaar) over ‘Er is er één jarig’ fugatische fantasie: ‘Gisteravond een uur geoefend. Niet makkelijk, inderdaad. Maar dat vermoedde ik al, aan de hand van de opname. Die loopjes in de linkerhand bijvoorbeeld…. 2e systeem, geloof ik… :kuitenbijtertje, ha ha. Maar ik houd van uitdaging en het lijkt me geweldig dit als muzikaal cadeau voor iemand te spelen op de verjaardag. Ik vind het knap geconstrueerd. Echtgenoot herkende nog  2 andere verjaardagsmelodieën, maar kon even niet op de titels komen. Mijn favoriete maten zijn 63/64, vanwege het ‘majestueuze gevoel’. Freek moest trouwens bij de 1e maten al lachen…. Nu ik nog alle loopjes heel luchtig uit de vleugel toveren..”  ???

(anonieme bezoeker Dat Bolwerck in Zutphen) We vonden het een superleuke voorstelling! Door de toevoeging van de vertelling gaat de muziek veel meer tot de verbeelding spreken en blijft het je bij. Doordat je de stap hebt gewaagd om theatrale en tekstuele elementen aan de muziek toe te voegen in een voorstelling voor een breed publiek, is er echt iets moois ontstaan. Ook heel geschikt daardoor voor bijvoorbeeld kinderen (jammer dat die er vandaag niet waren) en niet-kenners. Mijn medebezoekster is trouwens drama docente, dus je had met ons twee kritische bezoekers in de zaal. Maar we waren het allebei roerend met elkaar eens, in positieve zin.

Simone Verhorst (pianodocente) over ‘Sinterklaasliedjes’: Je hebt het echt super goed gedaan…. alles! De arrangementen zijn super, origineel en erg fijn dat de teksten zijn aangepast. Een heerlijk “tussen”boek (in moeilijkheidsgraad), naast wat er allemaal al is. Ook de tekeningen (Jan van Eijck) zijn geweldig! Daarnaast de afwikkeling… post, betaalverzoek en nog mooi op tijd binnen. Mooi dat je je enthousiasme voor ons mooie vak (voor mij iig) zo uitstraalt met dit leuke boekje. Dus: Thanks, blij mee!

Renate Jörg (accordeondocente) over ‘Butterflies against the wind’:
Ik heb gisteren meteen met 2 leerlingen uit jouw boek gespeeld (Dromen in de regen en wat Afrikaans klinkt) mooi, een echte stimulans voor ze! Wordt vervolgd volgende week. Echt een heel mooi project, Heleen!

Trix de Jong (lerares Nederlands, over ‘Menu du Jour’)
Wat een mooie dichtbundel, het plezier spat er vanaf! En wat een mooi liefdesgedicht! Soms schoot ik in de lach. Dan weer vond ik de stijlvondsten heel verrassend. Genoten!

Annelies Knoop (coach creatief schrijven) Genoten van je bundel wat zit je in de flow met je schrijven.
Inspirerend!!!! (over ‘Menu du Jour’) gedichten

Joëlle Doll (pianodocente & organisator Groninger Pianofestival)
GE WEL DIG Heleen!!!!!!!!!!!!!!! Ik word er heel erg bijzonder blij van!!! (over ‘Olifant en Uilskuiken’ pianoduet)

Christa Korsten (pianodocente) je nam ons heerlijk mee terug in de tijd, ik kreeg er ook allerlei beelden bij over hoe het geweest zou kunnen zijn.. voor al die mensen die al jaren in het CBK komen (en die weten hoe het er meestal aan toe gaat) was jouw voorstelling een heel verrassende en verfrissende ervaring (voorstelling George Sand en Chopin)

Jan Stel (bezoeker bij CBK) Heleen Verleur, wat een prachtige voordracht en schitterend pianospel. Je had je zo mooi in jouw rol ingeleefd en nam ons, het publiek, er in mee. Een bijzondere ervaring en een ontroerend slot. Dank je wel!

René van Beeck (Jazzmuzikant, Piano’s, Vleugels en Podium Westergasfabriek) Vorige week was er een prachtig theaterconcert over de relatie van Chopin & George Sand in mijn winkel. Levensecht geacteerd en gespeeld door Heleen Verleur. Dit muzikale theaterstuk komt zeker nog een keer terug op mijn podium in 2019!

Anna Mora (danser, artist and Pilates teacher) Thank Heleen for such a beautiful program yesterday we learned many new things about Chopin and today I will download some of his music to continu with your inspriation listening to his beautiful music.

Suzanne van Leeuwen (bezoeker) We hebben genoten van de voorstelling Heleen. Heb meteen de biografie besteld van George Sand. Dank voor de uitnodiging. We hopen nog veel mooie voorstellingen van jou te mogen zien.

Barbara Wichers Ik vond het heerlijk om vanavond in die wereld te verzinken via jou, op die mooie plek aan de Binnenkant, dierbaar en intiem. (over George Sand & Chopin)

M. Lamark (bureau Thermieq, Amsterdam) “Ik en wij en heel veel andere mensen vonden het ook helemaal geweldig wat je deed, echt heel bijzonder! Nogmaals DANK!” (voorstelling Sand en Chopin)

Juan Drown (viola) I have listened to some of your trios – very cleverly written and effective I have to say!

Asdis Valdimarsdottir (altvioliste) Hallo Heleen- a student of mine just played your piece- Andante voor Altviool- at a house concert for’Dag in De Branding’ in Den Haag- he sent me this message:
’twelve/andante was a hit at the concert yesterday! You should encourage the composer to publish it – public really enjoyed it!
I think he is right!!”


Christo Lelie
(voorzitter EPTA) Ik vond je lezing boeiend, je composities goed en het onderwerp van groot nut voor de EPTA-leden (over de ‘Piano Trios for Young Players)

Brook Cuden (pianiste & pianodocente) Vandaag hebben een aantal leerlingen van mij een concert gegeven bij de Casperle boekenwinkel in de Pijp. Imre kon er niet bij zijn, maar Ilja en Louise hebben bedacht om de quatre-mains versie van Walvissen (Heleen Verleur) te spelen! Ze hebben een paar keer geoefend, en vandaag het stuk uitgevoerd. Ze vonden het makkelijker dan de zeshanden Walvissen..

Ook wou ik je zeggen..dat Renee zowel als Donna (van de compositie workshop) waren allebei deze week naar hun les gekomen met een zelf-gecomponeerd stuk. Renee had haar stuk op de computer geschreven, en Donna heb ik vandaag geholpen om het stuk op te schrijven. Leuk he — jij hebt ze geïnspireerd.

Elvira Vis (dierbare collega, †24-10-2017) Ik schrijf je om je te bedanken voor je boekje. Ik lees bijna elke dag een verhaaltje en geniet van je moeiteloos luchtige schrijfstijl. Ik zie het Franse platteland er doorheen (Perseïden).

Annelies Knoop (schrijfcoach) Wat heb jij een prachtig mooi boekje geschreven. Integer. Genoten van je Perseïden!

Tess Doucet Dankjewel voor deze bundel! Gisteravond had ik hem uit. Yum! Ja, ja, ja, helemaal, en o die zeepbel, en laat je weten welke wijn het wordt? (over ‘Perseïden’ waarin de onderwerpen zeepbel en wijn langskomen)

Wies de Haan Je verhalen zijn prachtig. Ik vind het vooral heel verrassend hoe afwisselend de sfeer is.

Trix de Jong (docente Nederlands) Zeer onder de indruk en dan ben ik nog maar bij het voorwoord! Mooi hoe je meandert rond je onderwerp en je aan het eind weer terugkomt. (over ‘Perseïden’)

Jana Neplechovitsj (pianiste)
Was net lekker aan het oefenen op jouw beessies. Super stukken! (over ‘Pianodieren’)

Annette Niels (pianiste)
Bedankt voor het versturen van je kerstboek. Ontzettend leuk!
De arrangementen zijn vaak ook anders dan het gebruikelijke en er staan een paar minder bekende liedjes in 🙂

Annette Niels (pianiste)
Heb je ook nog leuke stukken zoals Rain Shower en Flowing Water?
Ik heb een jongetje op les die er op leeft 😉

Mara van Pommeren (pianiste)
Een paar weken geleden heb ik jouw eerste 2 boeken met Pianotrio’s voor kinderen gekocht. Ik ben er héél erg blij mee! Mijn leerlingen beginnen nu net met instuderen, maar ik verheug me al enorm op het kamermuziek project dat ik eind januari ga starten op de muziekschool in Groningen. Wat heb je een mooie stukken geschreven, voor dit niveau! Het is voor mij een echte ontdekking, heel erg bedankt!…
…De nieuwe trios zijn ook mooi! Op dit moment heb ik er geen leerlingen voor in de kamermuziekklas, maar misschien volgend jaar wel, dus die wil ik ook alvast kopen.
De duidelijke structuur is heel fijn. Ik heb een aantal kinderen die nu 2 jaar les hebben en al best wat kunnen, maar die nog maar net begonnen zijn met noten lezen. Ideaal, dat ik ze met weinig uitleg en een paar aantekeningen toch die trio’s kan laten spelen!

Karen Lavie (Voorzitter Suzuki Vereniging, Teacher Trainer en fluitiste):
“Ik heb vaak prachtige kamermuziek gehoord van Suzuki leerlingen, maar die waren bijna altijd ouder en vergevorderd; ze speelden Mozart of Shostakovich… De kinderen op deze triodag waren jong en sommigen hadden pas twee of drie jaar les. Dat ze toch de ervaring van het spelen van kamermuziek konden hebben (het hoogste goed voor de meeste musici) is te danken aan pianodocent en componist Heleen Verleur; haar mooie, meest vrolijke, interessante composities houden rekening met de technische vaardigheden van kinderen op dit niveau.”

Hens Vlam-Verwaaijen (componiste) over het trio ‘Waterfall’: De muziek gaat regelrecht into your heart. Zo mooi als de fluit na een kalmte tot volle bloei komt met dat thema kwint- kwart-secunde etc. Een kippenvel moment! Ik heb het inmiddels een aantal keer beluisterd en ben vol bewondering.

Gerda Thorn
(fluitdocente) Kamermuziekdag met composities van Heleen Verleur smaakte absoluut naar meer! Wat een mooie ervaring voor alle fluit/viool/cello/piano leerlingen (en voor ons als docenten) om al op zo een jonge leeftijd (7-12 jaar) trio’s te kunnen spelen. Ik weet zeker dat dit een nieuwe traditie gaat worden!

Christiaan (ouder) Had ik wel eens gezegd dat ik heel blij wordt altijd van je volle enthousiasme en energie voor wat je doet ? en anders bij deze!

Harry Koopman (pianodocent Epta, over de trio’s:) Klinkt erg muzikaal. Zeer waardevol! Je kan met recht enthousiast zijn. Belangrijk dit ook, omdat het best moeilijk is om goed materiaal voor pianotrio op wat eenvoudiger niveau te vinden.

Christo Lelie (voorzitter European Piano Teachers Association)
Componiste en Suzuki pianodocente Heleen Verleur heeft gezorgd voor gloednieuw, toegankelijk en aantrekkelijk repertoire voor pianotrio. Leuke speelstukken, overwegend tonaal of modaal, met uitstapjes naar bitonaliteit. Het idioom vertoont soms enige verwantschap met dat van Bartóks Mikrokosmos.

Monique Dowgwillo (docente viool)
Ik vind alle trio’s echt heel erg leuk; ritmisch uitdagend, melodisch verrassend en de waarde van kamermuziek mogen maken op dit niveau is natuurlijk enorm.

Johanna Kliphuis (docente piano)
De trio’s vond ik zeer de moeite waard, trouwens al jouw leerlingen speelden fascinerend.
Het plezier, de concentratie etc die de hele avond voelbaar was vond ik verrassend.
Ik neem m’n petje voor je af,…heel inspirerend !

Joelle de Jonge (Suzuki pianodocente Bangalore)
“Oh Heleen,
what have you done to the kids???? LOL!!!!
Showed them the recording just before dinner and they skipped dinner to go practice the trios!!!! An hour later they’re still in there by themselves: siblings, 10 and 8 and Lena almost 8… figuring it out by themselves!!! Their mother and I just had an amused look and let them skip dinner….”

:-))

Joelle de Jonge (Suzuki pianodocente Bangalore)
It gives me great pleasure to ask you for a copy of your Trios for children score. I’m back for book 3 teacher training in Jakarta next month and will be taking Lena. My friend who will be a nanny to baby Finn has 2 daughters: they play violin and piano, so Lena will have a Trio playing week!!! I just absolutely love the samples you’ve put on your website.

Daantje (Suzuki-leerling cello)
Ik zou het echt superleuk vinden om nog een trio te spelen, de vorige keer vond ik het heel leuk om te doen.
het is leuk om samen te werken met andere kinderen en het resultaat is veel mooier dan als je alleen speelt.
ik zou graag de losse cello partij van je krijgen.

Coutier Rademaker (Suzuki viooldocent)
Ik heb pas geleden een paar van je trio’s gespeeld tijdens de eerste repetitie van een trio waar ik nu in zit. Ik weet nu ook dat ze helemaal fantastisch zijn! We hebben genoten.

Monique Dowgwillo (Suzuki viooldocente)
Weet je eigenlijk dat we het 4e trio morgen uit gaan voeren in IJsselstein?
Je hebt echt geen idee hoe verschrikkelijk leuk ik ze vind! Ik heb zoveel lol met de vaart en de pit die in je trio’s zitten! En net zag ik pas wat ik natuurlijk al had kunnen bedenken; het 4e is een variatie op het Allegro! Hoe verzin je het! Alleen het tempo nemen we wat mij betreft fiks hoger. Er is vast wel een vader die het opneemt maar zelfs als het helemaal mislukt kent mijn plezier hierin vooralsnog geen grenzen! Complimenten dus Heleen! (over Pianotrios for Kids)

Gerda Thorn (Suzuki dwarsfluitdocente) Een leerling van me kwam vandaag met een verrassing op les: ze kan (ipv de simpele 3e stem) nu de eerste stem van Sakura spelen!! Ook haar moeder was trouwens heftig onder de indruk van je stuk: helemaal in tranen tijdens t concert…..bijzonder wat je bij iedereen hebt losgemaakt met je stuk Heleen, dankjewel!! XxGerda

Kim Harsta: (moeder Suzuki studente) Wat een indrukwekkende wereldpremière van dit prachtige stuk (Sakura). Wij hebben genoten, mijn dochter en ik. En met het hele gezin vanavond nog deze opname geluisterd.
Heel hartelijk dank voor de geweldige ervaring en de kans van vandaag om dit mooie stuk te spelen en te beluisteren, we voelen ons heel rijk.

Janece Milos (Suzuki pianodocente): What fun Sakura was to hear in its entirety. Really great musical ideas (as usual) coming from you. And just so beautiful. And when it wasn’t beautiful it was fun and light and lithe. All around a perfect composition. Another perfect composition.

Inki Varga (Amsterdam Sinfonietta): Sakura: geweldig leuk en spannend!

Helma van den Brink (fagottiste Concertgebouworkest): Heb je stuk (Mind your step) met veel plezier gespeeld en ook het stampen tussendoor zorgde voor een extra uitdaging.

Monique Dowgwillo (Suzuki viooldocente)
Lieve Heleen, wat geweldig nou weer! (over Mind your Step)
Sprankelend, helder, humoristisch, en dan ook nog een tikje romantisch om weer terug te gaan naar waar ik nu altijd zo van houd in jouw muziek!

HispaSong: Congratulations and thank you very very much to participate. You work is fabulous, an incredible composition, really beautiful.

Guus Jansen (componist): goed van opbouw, goede structuur, goed stuk (over Capricious Blues)

Marcel Worms (pianist): gepassioneerd en expressief. Pittige harmonieën.

René Samson (componist):
Helder van opbouw; origineel van instrumentatie.
Meditatief, aarzelend, zoekend, zonder goedkope oplossingen te vinden; mooi van stemming en van “intentie”.

Albert van Veenendaal (componist): heel goed geschreven, mooie “boog” en concentratie.

Ernest Rombout (hoboist) Ik vond het fijn om met jou en aan jouw compositie te werken! Ik vond het een prachtig werk.

Henny Vrienten (gitarist/componist): Ik heb genoten gisteravond. Het orkest klonk mooi en je hebt schitterende melodieën gemaakt. Vooral de ‘etnische idiomen’ zijn goed getroffen. Echt heel prachtig.

Interview 12/2014
Interview Suzuki Nieuws 12/2014


Schermafbeelding 2014-01-07 om 18.32.58

Interview Rebecca van de Kar 2006

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *