Vertelconcert Scarlatti

Over de klaviercomponist Domenico Scarlatti is weinig bekend. Er is maar één portret van hem, er zijn maar een paar briefjes met zijn eigen handschrift gevonden, en zelfs zijn sonates zijn niet in het originele notenschrift want ze zijn allemaal later gekopieerd (wellicht door Maria Barbara, en heeft zij misschien ook wel een enkele Sonates geschreven?)

Totale duur: 1 uur

“Daar sta ik dan. Op een brug over de grensrivier tussen Portugal en Spanje, uitgehuwelijkt te worden aan kroonprins Fernando VI van Spanje. Ik ben net 17 jaar, hij is net 15.

We staan daar op de brug omdat onze families dan niet bij elkaar aan land hoeven komen. Ze vertrouwen elkaar namelijk niet zo, en ons huwelijk moet het vertrouwen herstellen.

Ik ben Maria Barbara, prinses van Portugal.

(Scarlatti stelt een vraag) Wat zeg je? Of Fernando en ik elkaar eerder gezien hadden? Welnee! We zagen elkaar voor het eerst. Hij schrok zich dood, de schat. Dat zei tenminste die Engelse ambassadeur, Sir Benjamin, later in een verslag. Ik had een te grote mond, dikke lippen, hoge jukbeenderen, kleine ogen. Kortom er was niet veel goeds aan mij!

 Nou ja … veel te kiezen had hij niet. En ik ook niet. Zo ging dat nu eenmaal in 1729 aan de hof!

We waren niet verliefd – daar hadden we trouwens ook niet veel tijd voor gekregen. Maar ik voelde: wij gaan het redden met elkaar.

Na mijn huwelijk werden al mijn vrienden en bedienden terug naar Lissabon gestuurd. Behalve jij, mijn Napolitaanse muziekleraar! Jij ging met mij mee naar Sevilla. Om mij klavierles te geven.

Hij schreef zelfs heel mooie stukken speciaal voor mij!

(tegen Scarlatti) Zal ik Sonate 213 doen?”


TRY-OUTS & PREMIERE IN 2023

SPEELLIJST IN CHRONOLOGISCHE volgorde:

1. try-out zondag 23 april Huizen 12.30 u

2. try-out vrijdag 12 mei Praathuis Almere 20 u

3. try-out zaterdag 10 juni Amsterdam/Kromme Waal (’s avonds)

4. try-out 25 juni Amsterdam/Vierwindenhuis (’s middags)

5. try-out 30 juli Sluisstraat 44hs (’s avonds)

meer data try-outs en première worden later bekendgemaakt

Première: Pianola Museum