Mooi pianotrio ‘in de stijl van’..

Schermafbeelding 2018-10-08 om 09.53.11

Naar aanleiding van de kamermuziekdag in Watford, binnenkort, waarbij ik ben uitgenodigd om over mijn Trios for Early Learners te praten, ben ik eens in de ‘de kast’ gedoken op zoek naar oud materiaal, om voor de aardigheid te laten horen. De aanleiding was een gesprek met mijn collega Pim Witvrouw op de Open Dag in Almere. We hadden het over ‘componeren in de stijl van’ .. Het was geloof ik een opdracht voor zijn studie. De grap is, dat ik mijzelf op die manier heb leren componeren. Door me ‘voor te stellen’ dat ik Mozart, Beethoven, Schubert of wie dan ook van de grote namen was.. en probeerde op die manier te schrijven. Nu heb ik het over zeventien jaar geleden!

Deel 2: Trio no 1 Scherzando

Ik heb deze schrijfsels al jaren niet meer gehoord, schaamde me er zelfs een beetje voor (want welke componist wil nu schrijven als ‘die en die’, in plaats van ‘zichzelf’?!) Maar nu ik hoorde dat het een officiële manier is om te leren componeren -om gevoel voor muzikale structuur te krijgen- vond ik het ineens erg leuk om terug te horen. En ik schaam me er bepaald niet voor! Het zijn geslaagde stukken, ook al schrijf ik nu in een heel ander idioom. Luister maar eens! Ik zou het zelfs nog wel eens willen uitvoeren.
Wel bijzonder om te weten dat ik tijdens deze uitvoering, in februari 2001, al een maand zwanger was van onze tweeling Gaia en Rosa (dit wist ik toen nog niet).

Hierbij nog een voorbeelden van mijn Pianotrio no 1, het derde deel. Ik hoor hier heel duidelijk een bepaalde componist in, maar zonder dat het een exacte kopie is. Wie horen jullie?

Deel 3: Trio no 1 Andante-Moderato

Deel 4: Trio no 1 Finale-Vivace

Deel 1 is leuk, maar wat lang, dus dat doe ik misschien later. Ik popel om de uitvoerenden te noemen, maar ik weet niet of ze dit willen, na zo’n tijd. Als iemand zichzelf bekend wil maken, zou ik dat leuk vinden! Anders laat ik het zo. Of misschien wachten jullie eerst de reacties af. Ik vind het zelf heel mooi gespeeld, zeker gezien de korte tijd en de weinig repetities die we hiervan hebben gehad..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *